San Cristobal de las Casas: Mexikó hűvös gyarmati városa

A testünk balról jobbra csúszott, ülésünk egyik oldalától a másikig, mivel a busz sofőrje teljes sebességgel vette a látszólag végtelen hajcsapot. Az elkerülhetetlen hányinger és a mozgásbetegség elleni küzdelem volt a legfelsõbb célja ennek az 5 órás utazásnak a Palenque -től San Cristobal de las Casas -ig (San Cristobal), amely mindössze 60 m -ről 2200 méterre és a hegyvidéki magasságra vezetett minket. A Chiapas állam rengeteg dombja.

Minden növekvő, kanyargós fordulattal a táj megváltozott, és az éghajlat is. A trópusi levegő, a pálmafák és a vastag páratartalom hamarosan eloszlatott, és átfogtuk a hűvös levegőt és az ismerős vágyakat.

Fenyőfák San Cristobalban (Leo által a Wiki Commons -on) San Cristobal Chiapasban található, Mexikó legdélebbi államában. Ez a kedves gyarmati város egy kis völgyben, amelyet fenyőereszti hegyvidék vesz körül, ideális hely a felfedezéshez. Különféle tennivalók vannak a San Cristobal de las Casas -ban, hogy legalább 5 napig elfoglalt maradjon.

Ennek az államnak az ország második legnagyobb őslakos népessége, a környező San Cristobal pedig tucatnyi tzotzil és tzeltal falu, csak egy rövid buszos utazás. Számos csak gyalogos utcával, keskeny macskaköves sávokkal, valamint különféle, magasodó templomokkal és katedrálisokkal, ez egy remek hely egy ideig, és Mexikóban az egyik legjobb hely.

Természet és tájak

Az első dolog, amit a városba érkezéskor fedeztek fel, a hegyek voltak. Annyira megszoktuk a Yucatan terület lapos terepét, tehát friss levegő lélegzete volt (szó szerint), hogy ilyen vad természet körülvegyék.

Elolvastuk a San Cristobal templomot és a Guadalupe -templomot, mindegyik a város ellentétes végén állt, és nagyon vártuk, hogy odamenjenek. Az egyetlen fogás az volt, hogy számos egyenetlen lépést meg kellett tennünk ezeknek a látnivalóknak a elérése érdekében. Lassan elindultunk a meredek sziklavágó lépcsőn, és nemcsak pihenésre törekszünk, hanem hogy örömmel látjuk a lenyűgöző kilátást a városra és a környező hegyekre.

Kilátás a San Cristobal de Las Casas City -re
A templomok gyönyörűek voltak, és csak néhány ember volt a környéken. Ültünk és örültünk a nyugalomnak és a békének ezen a szempontból, mielőtt lassan visszatértünk az utcák és a gyorshajtó autók labirintusába az alábbi városban.

Kilátások a Guadalupe templomtól
Noha a természet és a hegyek láthatók a városban tartózkodás közben, számos természetes látnivaló található, közvetlenül a San Cristobalon kívül. A tornyosító misol ha vízesés, a Sumidero kanyon és az Agua Azul lépcsőzetes vízesései mind nagyszerű napi kirándulások a városból.

☞ Lásd még sokkal több Mexikó cikket:

Tennivalók Puerto Vallartában – 20 jó dolog, amit nem akar hiányozni!

Tennivalók a Playa del Carmen -ben – a Top 21 listája

Tennivalók La Paz -ban, Mexikóban – a Top 21 listája

Tennivalók Cabo San Lucas -ban – a Top 21 listája

Tennivalók Guanajuato -ban – a top 10 listája

Tennivalók San Pancho -ban – a 15 legjobb listája

Mexikó hátizsákja – 8 ok, hogy most ide utazzanak

Manzanillo Colima – A legfelsõbb útikalauz

A kávé és a kávézó kultúrája

Úgy tűnik, hogy ebben a városban egyre növekszik a kávézó kultúrája, ami kissé európai hangulatot ad neki. A turisták és a helyiek egyaránt napi órákat töltenek egy csésze Chiapas legszebb babjával. Az évente 4 millió zsák kávét készítve Mexikó az 5. helyen áll a világon Kolumbia és Brazília kedvelői mögött. Reggeleinket lustán töltenénk egy frissen préselt csésze kávé kortyolásával, miközben a napunkat tervezi. Este alatt különböző kávézókkal vándorolhatnánk, és a kávébab és a dinamikus élő zene erős botja révén csábíthatunk.

Nick az esernyő alatt – egy gyönyörű terület, ahol örül egy csésze kávé
Egyházak, egyezmények és közterületek

A város feltárása közben számos pasztell színű, történelmi templomot, konvenciót és közterületet botlottunk. Néhányan azt terveztük, hogy meglátogatjuk, mások kellemesen csodálkoztak, amikor az utcai sarkot lekerekítettük.

Gyönyörű Templo de Santo Domingo, a számos gyönyörű templom egyike itt

Még szerencsések is voltunk, hogy láthattunk valamilyen hagyományos táncot a Fő téren, ami valóban élvezet volt.

Hagyományos tánc a köztérben

A Plaza 31 de Marzo, a Templo de Santo Domingo és a Santiago -templom kiemelt volt számunkra. Ami a járható városokat illeti, a San Cristobal az egyik legjobb! Számos, csak gyalogos utcával, amely ezen a városon körülötte, miközben az építészetre és a hegyvidéki háttérre nézett, kellemes élmény volt.

Plaza 31 de Marzo és a környező területek kiválóan alkalmasak a járásrand people watching

Markets & Food

One of the things that we really delight in when travelling is going to the local markets. The hustle and bustle of the vendors setting up their goods, people bartering for products and the overall vibe makes for an authentic and exciting experience. This is one of the best things to do in Mexico as a whole. 

We explored the Municipal Market not only for pure enjoyment, but also with a purpose. We were on a mission to purchase local produce for dinner. We browsed, sniffed and felt the fresh fruits and vegetables before deciding on some we liked. the market was hectic, loud and a lot of fun to visit.

Selling chickens and roosters in the Municipal Market

The candy and crafts market near the San Francisco Church was also a highlight. here we wandered through the numerous aisles of sweets and textiles and even got lost in the maze of shops a few times.

Yum!

Not only are there food markets in San Cristobal, there are numerous art and textile markets as well. The indigenous people of Chiapas are known for their fantastic weaving skills; colourful blankets, scarves and clothing can be found available all over the city. We explored the daily, tented crafts market near the Templo de la Caridad where bohemian travellers and local Chamulan women sell everything from bracelets to leather bags. even though we weren’t there to purchase anything, it was a colourful and lively place to wander through.

Blinded By The Beauty…

Many people come to San Cristobal for a couple of days and are blinded by the bright churches, lively squares and colourful conventional clothing that is worn by the local people. It’s easy to come here as a traveler and only see the surface charm. but as each day went by in this city, we began to notice certain things. We learned much more about the ill-treatment of the indigenous people and the high levels of poverty that this state is plagued with.

Bright Church of Santa Lucia
As far as natural resources are concerned, Chiapas is the richest state in Mexico, yet economically it is the poorest. An astonishing 70% of people live below the poverty line. There is an embarrassing lack of resources for the inhabitants here (mainly the peasants, farmers and indigenous people).

According to Wikipedia and the Edinburgh Chiapas Solidarity Group, 18 out of every 100 people 15 years or older cannot read or write. Only 38% of homes have clean drinking water, 15% have drainage systems and less than 30% have access to electrical power or gas.

There have been uprisings and rebellions against the Mexican government in the past, with the most well-known being the Zapatista uprising of 1994, which took place on the day when the North American totally free trade agreement came into effect. The Zapatistas fought (and still fight) for autonomy of the state of Chiapas, support of indigenous people, public health, women’s rights and more.

Végső gondolatok

Despite the in-your-face poverty and consistently saying “no, gracias” to 3-year-old children trying to sell us bracelets and blankets, we really did enjoy our time here. We weren’t ignoring the issues of Chiapas, but we’ve travelled to numerous 3rd world countries in the past and have experienced this type of poverty before. We chose to help where we could and to delight in the city for all of the positive things it has to offer tourists.

Enjoying the beautiful city of San Cristobal with some freshly made ice cream!

On the surface, San Cristobal is the ideal retreat for the weary traveller, and to the naked eye, this is a city full of spectacular sights, historic wonder, budget-friendly textiles and beautiful landscapes. but dare to dig a little deeper and you’ll find a culture and history that is as windy and bumpy as the bus ride that gets you here.

Like This Article? Tűzd ki!

Have you ever been to San Cristobal, Mexico? how did you feel about the poverty there? Share your experience with us below!

Disclaimer:Goats On The road is an Amazon associate and also an affiliate for some other retailers. This implies we earn commissions if you click links on our blog and purchase from those retailers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *